Oprava základu dane pri nevymožiteľnej pohľadávke

Dňa 05.11.2020 Národná rada Slovenskej republiky schválila návrh zákona č. 344/2020 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o DPH“). Ide o novelu zákona o DPH, ktorá vstúpila do účinnosti od 01.01.2021. V tomto článku si bližšie priblížime novozavedený inštitút, ktorým je oprava základu dane pri nevymožiteľnej pohľadávke.

Oprava základu dane pri nevymožiteľnej pohľadávke

Od 1.1.2021 vstúpilo v zákone o DPH do účinnosti ust. § 25a, ktorý upravuje opravu základu dane pri úplnom alebo čiastočnom nezaplatení protihodnoty za dodanie tovaru alebo služby. Po novom dodávatelia budú mať možnosť opraviť základ dane pri nevymožiteľnej pohľadávke a požiadať o vrátenie odvedenej DPH z týchto pohľadávok. Zavedenie tohto inštitútu do nášho slovenského právneho poriadku podmienila smernica 2006/112/ES, ktorá v článku 90 v ods. 1 ustanovuje povinnosť zaviesť do vnútroštátneho práva mechanizmus opravy základu dane v prípadoch zrušenia, odmietnutia, úplného alebo čiastočného nezaplatenia alebo zníženia ceny po dodaní tovaru alebo služby.

Celý článok

Hronček & Partners, s. r. o. je advokátska kancelária s pozitívnym prístupom k optimálnemu riešeniu problémov klienta. Právne a poradenské služby poskytuje slovenským, ale aj medzinárodne pôsobiacim klientom v rámci celého územia Slovenskej republiky, a tiež v zahraničí.