Živnosť popri zamestnaní

Veľa ľudí začína podnikať popri zamestnaní. V zamestnaní má akúsi finančnú istotu príjmu, a podnikaním si svoju finančnú situáciu prilepšujú. Avšak na úkor svojho voľného času.

S akými poplatkami treba rátať?

Daňové priznanie

Ako zamestnanec ste do styku s daňou ani neprišli. Ak podnikáte popri zamestnaní, potrebujete od zamestnávateľa "Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch fyzickej osoby zo závislej činnsoti". Toto tlačivo Vám zamestnávateľ vydá na základe Vašej požiadavky vačinou v priebehu mesiaca január-február, tak aby ste ho mohli potom ďalej poskytnúť svojej účtovničke. Ona ho následne zapracuje do celkového daňového priznania.

Zdravotné poistenie

Výška zdravotného poistenia je priamo závislá od výšky Vašich príjmov. Čiže pri určovaní výšky poistného sa berie do úvahy príjem zo zamestnania a príjem zo živnosti. Z tejto sumy je vypočítana výška zdravotného poistenia a oodpočítaná čiastka, ktorú za Vás platí Váš zamestnávateľ. Zvyšná čiastka je teda tou výslednou, ktorú musíte zvlášť odvádzať do zdravotnej posťovne. A to považujem za spravodlivé.

Sociálna poisťovňa

Trošku iný prípad je to však čo sa týka Sociálnej poisťovne. Tá totiž nepozerá na živnostníka podnikajúceho popri zamestnaní ako na jeden subjekt, ale ako na dva nezávislé. To znamená, že nezáleží na tom, koľko za Vás odvádza do sociálnej poisťovne Váš zamestnávateľ. Pozerá sa na Vás ako na podnikateľa, a pravidlá pre odvody sú tie isté, či už ste popri podnikaní zamestnaný alebo nie.

Táto situácia sa mi osobne zdá trošku nespravodlivá, pretože ak ako osoba mám popri zamestnaní aj podnikať, tak na podnikateľskú činnosť nezostáva veľa času a tým pádom je aj tento príjem zo živnosti menší. Ak mi vznikne povinnosť platiť minimálne odvody do sociálnej poisťovne, častokrát táto suma tvorí trebárs polovicu Vášho mesačného príjmu zo živnosti. Podnikateľ stojí pred dilemou, či vlastne za týchto okolností podnikať ďalej alebo nie.

Toto osobne považujem za dosť veľký nedostatok odovodovej stratégie, pretože častokrát sa ľudia uchýlia k nepoctivému podnikaniu "načierno".

Ak by sme chceli predsalen nájsť aspoň malú výhodu zdvojených odvodov do sociálnej poisťovne, môžeme ju násjť pri práceneschopnosti. V prípade že ochoriete, požiadajte svojho lekára o vypísanie dvoch PN. Jednu odovzdávate svojmu zamestnávateľovi a druhú na sociálnu poisťovňu.

Nebudú Vám síce vyplácané dve plnohodnotné PN-ky, ale ich hodnota sa spočíta. Z praxe viem, že sa aj pri tomto súčte existujú určité pravidlá, kedy nedostanete síce presný súčet, ale narazíte na určitý "strop". Vždy je to však lepšie ako nič.

Krajská zložka Žilina SŽK sme sa rozhodli vytvoriť túto stránku ako efektívny nástroj komunikácie so živnostníkmi, či ste už našimi členmi alebo nie. Ak by ste sa však chceli aktívne podieľať na chode SŽK, veľmi radi Vás privítame ako našich členov.