Zverenecké fondy

V nadväznosti na skoršiu sériu článkov venovanú téme rodinného podnikania Vám na tomto mieste priblížime jednu z ďalších bezprostredne súvisiacich plánovaných právnych úprav, konkrétne problematiku zvereneckých fondov. Zameriame sa pritom najmä na analýzu tohto inštitútu a jeho význam pre právnu prax. Zverenecké fondy boli okrajovo načrtnuté už v článku venovanom Akčnému plánu rodinných podnikov, keďže vytvorenie právneho inštitútu na spravovanie rodinného majetku a zabezpečenie nedeliteľnosti majetku pri generačných prevodoch sú jedným z navrhovaných opatrení v rámci Akčného plánu pre rozvoj rodinných podnikov na Slovensku.

 

Zverenecké fondy predstavujú jeden z modelov spravovania majetku, ktorý je populárny predovšetkým v zahraničí a má svoje pevné miesto v zahraničnej právnej úprave, pričom sa zvykne spravidla označovať pojmom trust.
Charakteristickou črtou zvereneckých fondov je, že vlastník majetku, predovšetkým zakladateľ rodinného podniku, má možnosť určiť, akým spôsobom bude jeho majetok vrátane rodinného podniku v budúcnosti spravovaný. Je potrebné zdôrazniť, že súčasná právna úprava nijako neupravuje možnosť stanoviť podmienky správy majetku pre prípad smrti poručiteľa, a preto poručiteľ nemá právnu možnosť zabezpečiť, aby boli jeho želania a vízie dodržiavané aj po jeho smrti.

Celý článok

Hronček & Partners, s. r. o. je advokátska kancelária s pozitívnym prístupom k optimálnemu riešeniu problémov klienta. Právne a poradenské služby poskytuje slovenským, ale aj medzinárodne pôsobiacim klientom v rámci celého územia Slovenskej republiky, a tiež v zahraničí.