Hodnotenie navrhovanej úpravy rodinných podnikov – jej prínosy aj nedostatky

Druhý diel zo série článkov venovanej rodinným podnikom. Hodnotenie navrhovanej úpravy rodinných podnikov, výhody a nevýhody rodinných podnikov a ďalšie dôležité informácie pre rodinné podniky.
 


Prečo je vhodné legislatívne upraviť problematiku rodinných podnikov a ako by táto úprava mala vyzerať?
Túto otázku si dozaista kladú mnohí, ktorí čo i len z časti narazili na tému rodinných podnikov. Mnohí majú za to, že slovenská právna úprava obchodných spoločností, je natoľko flexibilná, že dokáže vzťahy medzi jednotlivými spoločníkmi (členmi rodiny) nastaviť podľa ich vzájomných požiadaviek, a to aj bez toho, aby bola súčasťou slovenského právna poriadku osobitná právna úprava. Uvedené je síce do istej miery pravdou, avšak v nasledujúcich riadkoch sa pokúsime si priblížiť, prečo by bolo vhodné pristúpiť k zavedeniu špecifickej, osobitnej právnej úpravy rodinných podnikov a najmä čomu by mala byť táto slúžiť.
Na prvom mieste uvádzame, že rodinné podnikanie so sebou prináša niekoľko špecifík oproti iným typom podnikania, ktoré je vhodné osobitne legislatívne upraviť. V súvislosti s konkrétnou predkladanou právnou úpravou je na mieste sa zamyslieť nad tým, či je komplexná a či pokrýva všetky potenciálne aspekty rodinného podnikania.  

Celý článok

Hronček & Partners, s. r. o. je advokátska kancelária s pozitívnym prístupom k optimálnemu riešeniu problémov klienta. Právne a poradenské služby poskytuje slovenským, ale aj medzinárodne pôsobiacim klientom v rámci celého územia Slovenskej republiky, a tiež v zahraničí.