INDEX DAŇOVEJ SPOĽAHLIVOSTI



S účinnosťou od 1.1.2022 sa zákonom č. 408/2021 Z. z. ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony zavádza index daňovej spoľahlivosti nazývaný aj ako verejný index.

Indexom daňovej spoľahlivosti je hodnotenie daňového subjektu, ktorý je podnikateľom registrovaným na daň z príjmov, na základe kritérií, ktorými sú plnenia jeho povinností voči finančnej správe podľa tohto zákona alebo osobitných predpisov, a na základe jeho ekonomických ukazovateľov.

Hodnotené daňové subjekty

Hodnoteniu zo strany finančnej správy nepodliehajú všetky daňové subjekty, ale len tie, ktoré sú podnikateľmi, t. j. právnické osoby s príjmami z podnikania a fyzické osoby, ktoré majú príjmy z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti a zároveň sú registrované na dani z príjmov minimálne dva roky. Ide o fyzické a právnické osoby, ktoré majú pridelenú príslušnú právnu formu (zoznam právnych foriem bude uverejnený na webovom sídle Finančného riaditeľstva SR), nemajú prerušenú registráciu na daň z príjmov, k dátumu hodnotenia indexu daňovej spoľahlivosti nie sú v konkurze alebo likvidácii.

Daňové subjekty na účely indexu daňovej spoľahlivosti sa delia na:
  • vysoko spoľahlivé,
  • spoľahlivé,
  • nespoľahlivé,
  • nehodnotené.

Oznámenie o indexe daňovej spoľahlivosti

O pridelenom indexe daňovej spoľahlivosti sa daňový subjekt dozvie z oznámenia o indexe daňovej spoľahlivosti. Oznámenie o indexe daňovej spoľahlivosti zašle daňový úrad najneskôr do 30. júna 2022 daňovým subjektom, ktorým bolo doručené oznámenie o osobitných daňových režimoch a daňovým subjektom, ktoré boli registrované na daň z príjmov do 31. decembra 2019 a ktorým nebolo doručené oznámenie o osobitných daňových režimoch.

Proti oznámeniu môže daňový subjekt podať námietku. Až po uplynutí lehoty na podanie námietky, resp. po rozhodnutí o námietke bude finančná správa uplatňovať voči nespoľahlivým daňovým subjektom obmedzenia a spoľahlivým a vysoko spoľahlivým daňovým subjektom bude poskytovať benefity.

Celý článok

Krajská zložka Žilina SŽK sme sa rozhodli vytvoriť túto stránku ako efektívny nástroj komunikácie so živnostníkmi, či ste už našimi členmi alebo nie. Ak by ste sa však chceli aktívne podieľať na chode SŽK, veľmi radi Vás privítame ako našich členov.